Slotsskolen
Specialundervisningstilbud på Slotsskolen ved Danners børn
Om skolen
Slotsskolen er et behandlings- og specialundervisningstilbud på børn- og ungehjemmet Danners børn.
Danners børn er tilknyttet Frederiks d. VII`s stiftelse, og er en selvejende institution.
Slotsskolen har kvalitetsaftale med Frederikssund kommune og hører til socialtilsyn hovedstaden.
Skolen har plads til i alt 26 elever. Skolen modtager elever, der er visiteret af PPR og den sociale forvaltning.
En del af børnene er elever og unge, der er anbragt på børn- og ungehjemmet Danners børns afdeling Birkebo eller afdeling Hjortholm.
Vi tilbyder ligeledes førskoletilbud til børn på 5-6 år.
Eksterne dagelever kan visiteres fra alle kommuner.
Skolen er beliggende på Jægerspris Slot. Slotsskolen flytter i nyistandsatte lokaler i skoleåret 2025/26.
Skolen er indrettet med både store klasselokaler til undervisning og flere mindre fordybelseslokaler, hvor elever, der har behov for at sidde afskærmet, kan modtage undervisning.
Skolen er indrettet med moderne elektroniske hjælpemidler og der er bl.a. interaktive tavler i undervisningslokalerne. Skolens IT- udstyr opgraderes i øvrigt løbende.
Skolen råder tillige over værksted, køkken, sportshal, bålhus samt legeplads.
Parken, haven, den nærliggende skov og stranden bruges flittigt i forbindelse med undervisningen.
Eleverne er inddelt i mindre grupper. Der er til hver gruppe tilknyttet mindst en lærer og en pædagog, der har den primære kontakt omkring eleven, forældrene, og andre samarbejdspartnere.
Lovgrundlag
jf. lov om folkeskolen § 20 stk. 5, lov 1531 af 12/12/2023
BEK nr.1646 af 12/12/2023: Bekendtgørelse om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand og kvalitetsaftaler m.v. i behandlings- og specialundervisningstilbud og på børn- og ungehjem.
Målgruppe
Slotsskolens dagbehandlingstilbud er for elever og unge i alderen 6-18 år (0.-10. kl.), der har behov for specialundervisning og specialpædagogisk bistand.
Tilbuddet er rettet mod børn og unge med skole- og indlæringsmæssige vanskeligheder og som har særlig behov for støtte og behandling på grund af sociale, psykiske, og/eller adfærdsmæssige udfordringer og som har behov for et lille undervisningsmiljø.
Eleverne har typisk svært ved sociale sammenhænge, der gør det vanskeligt for dem at indgå i større grupper.
Det kan f.eks. være børn og unge, der er belastet af omsorgssvigt, traumatisering, har personligheds-eller udviklingsforstyrrelser, herunder opmærksomhedsforstyrrelser, manglende skolegang, koncentrationsproblemer, manglende alderssvarende faglig udvikling m.v.
Børnene kan enten være hjemmeboende eller være anbragt på Danners børn, i plejefamilier, på opholdssteder eller døgninstitutioner.
Formål
Formålet med specialundervisningstilbuddet er at give disse elever mulighed for at komme i trivsel og blive i stand til at modtage læring og komme i såvel personlig som faglig udvikling.
Det er ligeledes et mål at understøtte eleverne i at udvikle deres sociale kompetencer, for derved at styrke dem til at kunne indgå i fællesskaber.
Helt overordnet er det målsætningen, at eleverne udvikler faglige, sociale og personlige kompetencer, til at kunne indgå i de almene skoletilbud i folkeskolen.
Værdier
På Slotsskolen er elevernes faglige, sociale og personlige udvikling i centrum.
På baggrund af et menneskesyn og en organisering af hverdagen, der giver elever og unge en høj grad af respekt og anerkendelse.
Vi møder eleverne på deres niveau og arbejder skolefagligt ud fra dette. Vi lægger vægt på at møde eleverne respektfuldt og inddrager dem i deres hverdag i skolen.
Vi har lavet en antimobbestrategi der understøtter vores værdier.
Vores motto er ”Glade børn lærer bedst”.
Slotsskolens personale
Organisatorisk refererer Slotsskolen til Frederik d. VII`s stiftelses ledelse og bestyrelse, samt til Danners børns ledelse v. forstander.
Slotsskolens personale består af:
- Skoleleder, der forestår den daglige ledelse af skolen og det øvrige personale
- Lærere og pædagoger
- Skolesocialrådgiver
- Danners børns psykolog er ligeledes tilknyttet skolen
Personalegruppen dækker fagligt bredt og kan også tilbyde mange kreative og digitale aktiviteter, der supplerer den boglige undervisning.
Personalet tilbydes løbende kompetenceudvikling og efter- videreuddannelse.
Personalet arbejder alle ud fra den neuropædagogiske og neuropsykologiske forståelse i deres behandlingstilgang.
Vores relationsarbejde tager udgangspunkt i ICDP og de 8 samspilstemaer.
Personalet i Slotsskolen superviseres løbende af psykologen ved Danners børn.
Teoretisk grundlag
Vi tager, i arbejdet med elevernes udvikling, udgangspunkt i den neuropædagogiske og neuropsykologiske forståelse.
Vi arbejder bl.a. med den neuroaffektive teori, udarbejdet af Susan Hart. Teorien bygger på udviklingspsykologi og tilknytningsteori, som kobles med neurologisk forståelse af hjernens opbygning og udvikling.
Vi udarbejder en profil på eleverne og her kortlægger vi deres nærmeste udviklingszone.
Nærmeste udviklingszone refererer til det punkt i elevens udvikling, som er indenfor pædagogisk rækkevidde og samtidig ikke er en kompetence hos eleven endnu.
Den neuroaffektive forståelsesramme betyder i praksis, at vi udfærdiger mål og delmål samt tilrettelægger de pædagogiske og didaktiske metoder med større forståelse for den enkelte elev.
ICDP er et relationsprogram som vi bruger i det daglige samspil og relationsarbejde med eleverne. Vi oparbejder et fælles sprog og en fælles tilgang inden for teoriens tre dialoger herunder de 8 samspilstemaer.
Kontrakt
Ved elevens indskrivning på specialundervisningsstilbuddet indgås skriftlig kontrakt mellem elevens kommune og Danners børn.
Skolepladsen kan opsiges med 30 dages varsel til d. 1. i måneden.
Dokumentation
Slotsskolen udarbejder en gang årligt en grundig elevplan og derudover bidrager vi med et skoleperspektiv til rapporter og møder.